Campertraining: Jaap en Stien

Jaap en Stien op campertraining

Als je kinderen uit huis gaan, ga je ook nadenken over hoe je je vakanties wil gaan invullen.

Voor ons was het uitproberen van excursiereizen, rondreizen, kamperen, neem je een hotel, huisje of appartement en zo passeerde bij ons alle varianten de revue. Wat wij zochten is een combinatie van al deze elementen. Je wil je eigen ruimte hebben, met je eigen spullen, je wil jezelf makkelijk verplaatsen en iets zien van de “wereld”. Wat dacht je van een camper!

Dat riep direct allerlei vragen op, van “daar rij je niet zomaar even mee weg, waar kan je terecht, wil ik huren, misschien wel kopen, waar moet ik rekening mee houden”, enzovoort, enzovoort. Via internet vonden we veel informatie, maar dat was toch beperkt tot de theorie. Contacten met camperverenigingen leverde mij te weinig op om het vertrouwen te hebben om zelfstandig te gaan huren en de weg op te gaan.

Na drie jaar zoeken stuitte ik per toeval op een site waar ze campertrainingen aanboden. Cosse Camper Adventure … voor mij was direct duidelijk dat dit hetgeen was wat ik zocht.

Niet alleen omdat ik las dat het antwoord zou geven op mijn vragen, maar ook in contact met Maletha (mede-organisator van de training) spatte het enthousiasme er vanaf. Ze bemiddelde bij de huur van een camper naar voorkeur, besprak alle voorwaardelijke zaken (verzekeringen, bagage, wensen, etc) en had tijd en gaf antwoord op al mijn vragen.

3 juli 2015 gingen we dan ook voor 8 dagen op pad. Een groep van vijf nieuwelingen die allemaal vergelijkbare vragen hadden, die ervaring wilden opdoen in een camper.

Een hele geruststelling was, dat we niet de enige waren zonder ervaring. Vanaf het eerste moment kregen we adviezen van Christiaan. De man van de praktijk. Houd meer links, denk aan de drempels, neem de tijd. Vervolgens het plaatsten van onze camper op de eerste overnachtingsplek. Hoe zet je de camper horizontaal, rol je een luifel uit, alertheid van ramen. Voldoende om uiteindelijk heerlijk onderuit in een stoel te ploffen met een ietwat lauw pilsje, omdat de koelkast net aanstond.

Het leuke was dat je van elkaar leerde door te doen. De één had problemen met het goed neerzetten van z`n camper en daar keek je mee om te zien waar ze tegenaan liepen, de ander had een koelkast die niet op elektra wilde.

De volgende dag hebben we een rijvaardigheidstest gedaan. Oefenen zonder verkeer. Proberen, proberen en nog een keer proberen. Zelfs de dames zijn achter het stuur gekropen om hun vaardigheden te vergroten. Je rijdt daarna wel even wat zekerder over de weg.

Zo is onze hele week verlopen. Naast veel informatie, vele vragen die beantwoord werden, de gezelligheid van de groep, hebben we leuke uitstapjes gemaakt.

Eind van het verhaal is of je je na deze week een camperaar voelt. Ik kan volmondig zeggen, ja dat ben ik! Geen weg is me te moeilijk, ik ben alert op wat ik in het verkeer tegen kan komen (remweg, tunnels etc.), mijn camper ken ik (toilet legen, water lozen en vullen, accu, gas en elektra is geen probleem), ik weet wat de zwakke plekken van een camper zijn. Ook als ik een camper zal gaan kopen weet ik waar ik alert op moet zijn.

Belangrijkste is voor mij geweest het enthousiasme, de kennis en het geduld waarmee Maletha en Christiaan de groep hebben begeleid. Dit komen we zelden tegen. Een groot, groot compliment voor hen. Natuurlijk ook de andere deelnemers.

Dank voor jullie steun. We zien elkaar vast wel ergens terug op één van de vele camperplaatsen.

Jaap en Stien

Geef een reactie