8-daagse campertraining 2021: Edith & Annemie

8-daagse campertraining - oefen op circuit

Het was altijd al een droom van ons om met de camper door Europa te reizen. Dus hebben we een 2e handse camper aangekocht en ons Annemie was altijd de chauffeur van dienst.

Gezien we het plan opgevat hadden om te overwinteren in het Zuiden van Europa, met name Spanje en Portugal was het wel raadzaam om 2 chauffeurs te hebben om elkaar af te lossen tijdens het rijden. Dus … een campertraining voor mijzelf, Edith, was dus aan te raden gezien ik altijd maar met een kleine auto heb rondgereden. 

Zogezegd zo gedaan : Cosse Camper in Nieuw-Weerdinge – Nederland organiseert ieder jaar enkele campertrainingen. De basisregels werden gegeven door Christiaan en Maletha (de baaskes van Cosse Camper) op een trainingspiste in Nederland en dan de praktijk in Duitsland, langs de kleinere wegen, zeg maar de gele, witte en soms de rode wegaanduidingen in de Michelin-gids. We waren met 6 campers , waarvan alle toekomstige chauffeurs vrouwen waren en slecht één man…

Op de trainingspiste konden we eerst enkele rondjes rijden om wat gewend te raken aan het schakelen, gas geven , remmen, enz.

Dan begon de effectieve cursus :

  • Zigzag rijden tussen kegels, zodat je inzicht krijgt hoe het achterste gedeelte van de camper zich gedraagt tot het voorste gedeelte… dat achterste slaat vlugger af!!!  Oppassen voor de stoepranden op ronde punten en voetpaden. Dus het voorste gedeelte iets verder links laten doorrijden vooraleer naar rechts te draaien. In de spiegel kijken!!!
  • Achterwaarts rijden is natuurlijk ook een must. Zijspiegels en achteruitrijcamera zijn hier de hulpmiddelen, maar je bijrijder kan natuurlijk uitstappen en met vastgestelde tekens aanwijzingen geven of je meer naar links of rechts moet rijden en wanneer je moet stoppen.
  • Achteruit parkeren met een camper is ook niet te onderschatten, maar oefening baart kunst.
  • Rijden op een weg die versmalt : geen probleem. De kegeltjes werden weer bovengehaald en zo geplaatst dat de camper links en rechts nog zoiets als 10 cm “vrije loop” had om erdoor te rijden… Spiegels zijn ook hier het ideale hulpmiddel, maar je moet ze wel gebruiken, he!

Na deze oefendag op de piste, kwam het echte werk eraan: rijden op  de openbare weg…. En een voordeel was dat ofwel Maletha of Christiaan eventueel met je mee kwam rijden als je dat wou. Ik heb hiervan gebruik gemaakt en Maletha heeft een halve dag met mij meegereden en mij geholpen met het manoeuvreren van ons vehikel. Waarvoor mijn dank!!! Was zeer geruststellend.

Een uitgestippelde route richting Teutoburgerwald in Duitsland werd ons overhandigd, met overnachtingen op campings, camperplaatsen met voorzieningen en camperplaatsen zonder voorzieningen, zodat we de verschillen qua overnachtingen aan de lijven konden ondervinden.

En langs de weg hadden we verschillende mogelijkheden om bepaalde bezienswaardigheden vrijblijvend  te bezoeken, zowel monumenten als stadjes, dorpen en natuur waaronder de Dörenther Klippen,  de zoutkasten, de Externsteine, de Schachtschleuse, de dinosaurussporen, enz.

Verder werd er ook uitleg gegeven over de voor-en nadelen van de verschillende modellen van campers, zoals :

  • Een campervan
  • Een buscamper
  • Een alkoofcamper
  • Een halfintegraal camper
  • Een integraal camper

De isolatie, koude bruggen, de indeling, het type bed, enz en hun klasse-indeling in Type A of B.

Dus de campertraining was voor mij een absolute topper en geeft mij een beter gevoel als ik op de openbare weg aan het rijden ben met dit 7m10 lange geval!!!

Gezien we het plan opgevat hadden om te overwinteren in het Zuiden van Europa, met name Spanje en Portugal was het wel raadzaam om 2 chauffeurs te hebben om elkaar af te lossen tijdens het rijden. Dus … een campertraining voor mijzelf was dus aan te raden gezien ik altijd maar met een kleine auto heb rondgereden. 

Edith & Annemie

Geef een reactie