Camperreis Elfstedentocht april 2022

0
GEGARANDEERD VERTREK - VOL
Vanaf€379
GEGARANDEERD VERTREK - VOL
Vanaf€379
De tour is nog niet beschikbaar.

Nu boeken

Op verlanglijstje

Item toevoegen aan verlanglijstje vereist een account

3625

Waarom bij ons?

 • Uitgebreid reispakket
 • 24/7 reisbegeleiding
 • Kleine groepen
 • Op eigen tempo
 • Mooie routes

Heeft u een vraag?

Twijfel niet en neem contact met ons op!
+31 (0)6-516 093 06

info@cossecamperadventure.com

Elfstedentocht

De Elfstedentocht wordt gereden in Friesland, óók wel het Mekka van de schaatssport genoemd. De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden is de organisator van de schaatstocht over natuurijs. De tocht is plm. 200 lang en wordt ook wel de “De Tocht der Tochten” genoemd. Het startpunt van de Elfstedentocht is Leeuwarden. Daarna volgen de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Het eindpunt ligt ook in Leeuwarden.

11 fonteinen

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Onder leiding van Anna Tilroe werden door 11 kunstenaars uit 11 verschillende landen 11 fonteinen ontworpen en gebouwd in de 11 Friese steden. Het thema dat gebruikt is was ‘Verbintenis en saamhorigheid’.

Leeuwarden

Bezoek de bruisende hoofdstad Leeuwarden en maak een wandeling door het oude stadscentrum. In Leeuwarden vind je historische gebouwen en kerken, bijzondere musea, prachtig aangelegde parken, gezellige winkeltjes en heel veel restaurantjes.

Sneek

Sneek is de bekendste 11-steden-stad in het buitenland. De bekendheid komt mede door het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa, de Sneekweek. 

Maak een wandeling in de stad óf het prachtige Wilhelminapark. Geniet van historische gebouwen zoals de karakteristieke Waterpoort, de watertoren en het stationsgebouw. Treinliefhebbers bezoeken graag het Nationaal Modelspoormuseum. Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het uitgebreide winkelaanbod. 

IJlst

Van alle Friese Elfsteden is IJlst de meest idyllische stad. Dwaal lekker rond in het stadje en maak een wandeling of een fietstocht. In IJlst tref je de bijzondere “overtuinen” aan. Deze “overtuinen” liggen aan de overkant van de weg waaraan de huizen staan.  Maak een foto bij de schilderachtige Eegracht en de Galamagracht.

Sloten

Sloten is het meest authentieke stadje van Fryslân. Sloten is van oorsprong een vestingstadje. Het is één van de kleinste steden van Nederland en heeft slechts 700 inwoners. Het stadje is grotendeels autovrij. Maak een wandeling door het stadje en waan je eeuwen terug in de tijd. Bekijk de zeventiende-eeuwse koopmanshuizen. Bezoek het museum waar je de mooiste collectie toverlantaarns van Nederland vindt. Geniet van een koud drankje op een terrasje.

Stavoren

Bezoek de oudste Elf-Stedenstad Stavoren. Stavoren kreeg omstreeks 1060 stadsrechten en was toen een rijke en welvarende stad. De stad werd lid van het Hanzeverbond, waardoor zij handel konden drijven met steden rond de Noord- en Oostzee. Tegenwoordig is Stavoren een levendig en authentiek IJsselmeerstadje. Zowel watersporters als mensen met een plezierbootje komen graag naar Stavoren.

Vrouwtje van Stavoren

In Stavoren staat het bekende monument “het vrouwtje van Stavoren”. Het monument verwijst naar de sage van het rijke vrouwtje, dat nooit tevreden was en altijd probeerde om meer rijkdom te vergaren. Op een dag stuurde zij een schipper met de boot erop uit om het kostbaarste bezit op te halen. De schipper keerde terug met een schip vol graan. Het vrouwtje werd daarop zo boos, dat zij de schipper verzocht om het graag in de haven te dumpen. Een voorbijganger waarschuwde haar en verzocht dat niet te doen, omdat zij anders arm zou worden. Het vrouwtje lachte en gooide lachend haar gouden ring in de zee en zei “ik word nooit arm en deze gouden ring zal ik nooit terug zien”. Op een dag serveerde één van haar dienaren een vers gevangen vis en in de maag van deze vis zat haar gouden ring. Het tij keerde. Het vrouwtje verloor haar rijkdom en zij werd arm.

Hindeloopen

Hindeloopen had geen eigen haven maar toch dreef Hindeloopen handel met Engeland en de landen rond de Oostzee in de 14e eeuw. Tussen 1650 en 1790 floreerde de stad en werden de karakteristieke commandeurswoningen gebouwd met hun rijk versierde tuitgevels. Ook waren de Hindeloopers bedreven in het maken van prachtige interieurkunst, zoals het beroemde Hindelooper schilderwerk.

Workum

De meeste mensen hebben Workum leren kennen dankzij Jopie Huisman, een beroemde en unieke kunstenaar. In de stad tref je diverse musea, kunstgalerijen en kunstateliers aan. Er hangt een kunstzinnig klimaat in de stad. Jopie heeft een eigen museum in de stad waar je tekeningen en schilderijen kunt bekijken die gemaakt zijn door Jopie. Leuke bezienswaardigheden in Workum zijn de toren, de leugenbank en de schutsluis.

Bolsward

Bolsward had ten tijde van de middeleeuwen een directe verbinding met de Zuiderzee én de Middelsee. Bolsward was ook lid van het Hanzeverbond. 

Maak een wandeling door de pittoreske straatjes in het historische stadscentrum. Bezoek het rijk versierde stadhuis uit 1615. Bezoek de ruïne van de afgebrande Broerekerk uit de dertiende eeuw. De ruïne heeft een prachtige glazen overkapping gekregen en wordt inmiddels weer gebruikt voor bijeenkomsten, concerten en trouwerijen.

Harlingen

In Harlingen hangt de unieke sfeer van een echte havenstad en daarom vinden de meeste mensen Harlingen de mooiste Elfstedenstad. De stad kent een rijke geschiedenis en er zijn méér dan 500 monumenten in de stad. Harlingen ligt direct aan de Waddenzee en is zeer geliefd bij mensen die van zeilen, vissen, surfen en zwemmen houden. Pak de boot en ga een dagje naar Terschelling of Vlieland.

Franeker

In 1585 werd in Franeker de tweede universiteit van Nederland gesticht. De universiteit is allang verdwenen, maar heeft wel zijn wel sporen achtergelaten. Drink een koud drankje in de befaamde “Bogt fen Guné”, de oudste studentenkroeg van Nederland. Maak een wandeling over de Academiestraat waar veel statige professorenwoningen staan. Slenter langs één van de vele grachtjes en geniet van de rust in de Martenatuin.

Dokkum

Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland. Het schilderachtige vestingstadje heeft een  zichtbaar en voelbaar rijk verleden. Tot in de 18e eeuw was het een belangrijke havenstad en was het verbonden met de zee. Het Kleindiep, het beroemde keerpunt in de Elfstedentocht, ligt in Dokkum tegenover het karakteristieke stadhuis.

Kameleondorp

Bezoek het Kameleondorp in Terherne, dat geheel gewijd is aan de boekenserie De Kameleon van Hotze de Roos. De leerlingen van de lagere school waren in de ban van de belevenissen van Hielke en Sietse Klinkhamer, die altijd kattenkwaad uithaalden. Zij konden niet begrijpen, dat de schrijver nog nooit een literatuurprijs had gewonnen. De leerlingen nodigden in 1980 de schrijver uit in hun dorp en overhandigden hem een zilveren pen. De leerlingen waren nieuwsgierig of de avonturen in Terherne hadden plaatsgevonden en de schrijven zei dat het in Terherne gebeurd zou kunnen zijn. Door deze uitspraak ontstond de “vrienden van de Kameleon”. Deze groep besloot het dorp uit de boeken in oude stijl terug te brengen. Het dorpsplein, de straatjes, de lantaarnpalen en zelfs het huis van de Klinkhamers werd in stijl nagebouwd en en het dorp van De Kameleon kwam weer tot leven. In 1994 opende het dorp voor het publiek.

Dagomschrijving

Dag 1Aankomst Leeuwarden

Je bent vanaf 15.00 uur van harte welkom op de camping in de buurt van Leeuwarden.

’s Avonds kun je tijdens de welkomst barbecue kennis maken met de andere deelnemers van deze camperreis.

Je verblijft twee nachten op een camping in de buurt van Leeuwarden.

BBQ camperreizen

Dag 2Leeuwarden (rustdag)

Maak vandaag een boottocht over een deel van de officiële route van de Elfstedentocht! Tijdens de boottocht vaar je over de beroemde Bonkervaart en langs de start en finish van de Elfstedentocht in de gezellige stad Leeuwarden. Geniet van het prachtige Friese landschap tijdens de boottocht.

Leeuwarden Elfstedentocht route

Dag 3Leeuwarden - Sneek (plm. 84 kilometer)

Grou was vroeger een belangrijk centrum voor schippers, vissers en kooplui. Het heeft een gezellig centrum en het ligt aan het Prinses Margrietkanaal en het Pikmeer. Grou staat ook bekend als hoofdstad van het Friese Waterland. Het dorp is een geliefde plek voor watersporters uit binnen- en buitenland.

Fietsliefhebbers kunnen hier door het prachtige landschap van Midden Friesland de fietsroute de “8 van Grou” fietsen. Tijdens deze fietstocht moet je een aantal keren met een pontjes oversteken. De lengte van de route varieert tussen de 27 tot 74 kilometer.

Je verblijft twee nachten op een camping in de buurt van Sneek.

Grou Elfstedentocht route1024x683

 

Dag 4Sneek (rustdag)

Neem deel aan een fietstocht in de omgeving van de camping. In de ochtend fiets je naar het beroemde Kameleon dorp waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In het dorp proef je de sfeer uit de bekende Kameleon boeken en kun je ervaren in welke omgeving Hielke en Sietse Klinkhamer hun avonturen hebben beleeft.

In de loop van de middags fiets je naar de gezellige historische stad Sneek. Bekijk de gezellige oude binnenstad, ga winkelen of pik een terrasje.

Sneek-Elfstedentocht route

Dag 5Sneek - Stavoren (plm. 72 kilometer)

Bezoek het schilderachtige dorpje IJlst. Maak een wandeling langs de prachtig aangelegde “overtuinen” en langs de grachten. 

Rijd door het prachtige waterlandschap van Friesland. Geniet van de gezellige dorpjes die je onderweg tegenkomt. Trakteer jezelf op een heerlijke lunch of een ambachtelijk gemaakt ijsje onderweg. Bezoek de kleinste vissershaven van Europa. Maak kennis met het gezellige stadje Stavoren en de sage van het “vrouwtje van Stavoren”.

Je verblijft één nacht op een camping in Stavoren.

IJlst Elfstedentocht route

 

Dag 6Stavoren - Harlingen (plm. 52 kilometer)

Hindeloopen is een pittoresk stadje, met steegjes en smalle straatjes. In het centrum zijn veel  kleine waterweggetjes waar houten bruggetjes over gebouwd zijn. Bezoek het Eerste Friese Schaatsmuseum, dat gevestigd is in een prachtig karakteristiek pand. Het museum bezit de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. Hier leer je alles over schaatsen en de geschiedenis van de Friese Elfstedentocht.

Bezoek in de loop van de middag het indrukwekkende stadje Workum.

Je verblijft twee nachten op een camping in Harlingen.

hindeloopen-Elfstedentocht route

Dag 7Harlingen (rustdag)

Maak kennis met de prachtige waterrijke omgeving van Harlingen tijdens een fietstocht. Je fietst over oude dijken en langs terpen. Geniet tijdens de fietstocht van adembenemende vergezichten.

Ontdek het schilderachtige Harlingen tijdens een bezoek aan de gezellige binnenstad. Neem een kijkje in de leuke winkels, in één van de galerijen of musea. Er zijn diverse restaurants en gezellige cafeetjes in Harlingen.

Haven Harlingen

Dag 8Harlingen - Dokkum (plm. 76 kilometer)

Bezoek de bruisende stad Franeker die wereldberoemd werd door het planetarium van Eise Eisenga. Het planetarium is gebouwd tussen 1774 en 1781 en is het oudste werkende planetarium ter wereld.

Maak een wandeling door de historische stad en langs de gezellige grachten. Geniet van de karakteristieke panden, zoals het indrukwekkende raadhuis dat gebouwd is in Friese renaissance stijl en het bijzondere monumentale korendragershuisje. Geniet van de diversiteit aan winkels, de gezellige terrasjes en de interessante musea in de stad.

Je verblijft twee nachten op een camping in de buurt van Dokkum.

stavoren-3595389_1920_1024x683

Dag 9Dokkum (rustdag)

Maak nader kennis met Dokkum, de noordelijkste stad van Nederland.

Maak een wandeling over de bolwerken van Dokkum, het puntgave verdedigingswerk uit de 19e eeuw. Geniet tijdens de wandeling van prachtige doorkijkjes op het stadscentrum. Maak een foto van de prachtige molens, de Zeldenrust en De Hoop en de eeuwenoude kanonnen.

Deze gezellige camperreis langs de Friese Elfsteden wordt ’s avonds afgesloten met een heerlijk tot-ziens-diner samen met je reisgenoten.

Camperreis Friesland

Dag 10Einde reis

De camperreis Elfstedentocht is helaas afgelopen. Iedereen gaat op eigen gelegenheid weer terug naar huis.

schapen Elfstedentocht route

Foto's
Kaart

Details
 • 10 dagen
 • April 2022
 • Reisbegeleiding
 • Campingovernachtingen
 • Buitenactiviteiten
 • Huisdieren toegestaan
 • Camperhuur/Eigen camper

Aanwezig

Vanaf 15.00 uur

Prijs inclusief

 • 9 overnachtingen op camping
 • Welkomst Barbecue
 • Boottocht Elfstedenroute
 • Fietstocht Kameleondorp
 • Fietstocht Sneek
 • Avondwandeling Stavoren
 • Fietstocht Harlingen
 • Tot-ziens-diner
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding
 • Fooien
 • Routeboek
 • Stadswandeling Dokkum

Prijs exclusief

 • Huurcamper (vraag vrijblijvende offerte aan)
 • Waarborgsom huurcamper
 • Brandstof
 • Eventuele kosten voor huisdieren
 • Parkeergelden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- & annuleringsverzekering
 • Bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50 p.p.
 • Reserveringskosten € 25,-
Wat kun je verwachten?
 • Welkomst barbecue
 • Boottocht Elfstedenroute
 • Fietstocht Kameleondorp
 • Fietstocht Sneek
 • Avondwandeling Stavoren
 • Fietstocht Harlingen
 • Stadswandeling Dokkum
 • Tot-ziens-diner
Prijzen
Klik op jouw situatie voor de prijs met je eigen camper óf met een huurcamper
2 Personen o.b.v. eigen camper
1 Persoon o.b.v. eigen camper
2 Personen inclusief huurcamper
1 Persoon inclusief huurcamper
Huisdier
Extra volwassenen

379,- p.p.

Prijs reispakket op basis van 2 personen met eigen camper.

590,-

Prijs reispakket op basis van 1 persoon met eigen camper.

vanaf 899,- p.p. 

Prijs reispakket op basis van 2 personen & 10 dagen huurcamper naar keuze.

Camper ophalen op vrijdag 15 april en inleveren op maandag 25 april 2022.

Verlenging huurcamper mogelijk, informeer naar de mogelijkheden.

vanaf 1.628,- 

Prijs reispakket op basis van 1 persoon & 10 dagen huurcamper naar keuze.

Camper ophalen op vrijdag 15 april en inleveren op maandag 25 april 2022.

Verlenging huurcamper mogelijk, informeer naar de mogelijkheden.

45,- 

Prijs per huisdier voor de gehele reis.

189,- p.p.

Prijs reispakket per extra volwassene op basis van verblijf in eigen camper of huurcamper. 

Prijsvoorbeeld: 2 personen en 2 extra volwassenen op basis van verblijf in huurcamper.

prijs 2 personen inclusief huurcamper

2 x 899,- p.p. = 1.798,-

prijs extra volwassenen

2 x 189,- p.p. = 378,-

Totale reissom 1.798,- + 378,- = 2.176,-

2.176,- delen door 4 personen = 544,- p.p.